HUKUKULLĀ - Dieva Tiesība

Visa labā avots

Par pamatu brošūrai izmantots Norvēģijas Nacionālās Garīgās Padomes 1998. gada informatīvs materiāls.

Rīga, 2007.


Hukukullā patiesi ir varens likums. Ikviena pienākums ir veikt šo ziedojumu, jo tas ir visas vēlības, pārpilnības un visa labā avots.
- Bahāullā -


DIEVA TIESĪBA – MĪLESTĪBAS IZPAUSME

Visa Dieva roku veidotā radība pieder Dievam. Ikviens cilvēks ir nācis šajā pasaulē pilnīgi kails, nespējīgs rūpēties pats par sevi. Dievs ir veidojis dzīvi uz šīs zemes tā, lai būtu vecāki, kuri baro un rūpējas par bērnu, lai būtu gaiss elpošanai, drēbes un pajumte siltumam un patversmei, gadīgas rokas, kas apmīļo. Kamēr bērns aug, tas iemācās valodu, iegūst zināšanas un prasmes, gūst iespēju izteikties, un par viņu rūpējas, līdz tas pats var par sevi gādāt. Mēs nākam šajā pasaulē bez nekā. Mums nepieder nekas cits kā vien dzīvība. Tikai ar Dieva mīlestību un labvēlību dzīve var turpināties. Viss, kas mums dots, ir Dieva dāvana.
Radītājs ir pilnīgi neatkarīgs no savas radības, taču lai mēs varētu atcerēties Viņa dāsnumu un izrādītu savu pateicību un mīlestību uz Viņu, Dievs ir devis mums iespēju atdot Viņam daļu no tā, ko Viņš mums ir dāsni piešķīris. Caur Bahāullā Atklāsmi Dievs ir pavēstījis, ka gadījumā, ja mēs nopelnam vairāk nekā dzīvē ir nepieciešams, tad daļa no šī pārpalikuma pieder Dievam.

„Ak, Abdulbahā draugi!
Kungs kā par Sava bezgalīgā dāsnuma zīmi ir žēlsirdīgi izrādījis vēlību Saviem kalpiem, nosakot noteiktu naudas ziedojumu (Hukuk), kas ir apzinīgi jā-sniedz Viņam, lai arī Viņš, Patiesais Dievs, un Viņa kalpi vienmēr ir bijuši neatkarīgi no visām radītām lietām, un Dievs patiesi ir Visa Īpašnieks, pacelts augstumos pār ikvienu dāvanu no Savas radības”.

- Abdulbahā -

DERĪBA

Viņš ir uzsvēris, ka cilvēka un Radītāja attiecībām ir derības raksturs, kas balstās uz abpusējiem apsolījumiem un pienākumiem.

„Saki: ak ļaudis, pirmais pienākums ir atpazīt vienīgo, īsto Dievu, lai daudzināta Viņa slava, otrais ir izrādīt Viņa Lietā nelokāmību, un pēc tam katra pienākums ir šķīstīt savu bagātību un šīszemes īpašumus, saskaņā ar to, ko Dievs ir noteicis”.
- Bahāullā -

Dievs apsola bezgalīgu svētību:

„Ņemiet vērā, ak, cilvēki, ka jūs neliedzat sev šo lielo balvu. Mēs esam noteikuši jums šo likumu, kaut arī Mēs esam pilnīgi neatkarīgi no jums un no visa, kas ir debesīs un virs zemes. Patiesi, šajā bauslī ir apslēpti noslēpumi un labumi, kurus nespēj izprast neviens, izņemot Dievu, Viszinošo, Visu pārzinošo”.
- Bahāullā -

ŠĶĪSTĪŠANA

Dievs vēlas, lai mēs ar godīgu darbu iegūstam labklājību. Taču Viņš vēlas, lai mūsu bagātība būt šķīstīta un lai tā būtu pasargāta. Tādēļ Viņš ir noteicis, ka mums ir jāmaksā Dieva Tiesība. Tādējādi tiek šķīstīta ne vien manta, bet arī dvēsele.

„Lūdziet vienīgo patieso Dievu, lai Viņa mīļotie spētu dāvāt to, kas ir Dieva Tiesība, jo šī priekšraksta ievērošana panāks cilvēka mantas šķīstīšanu un aizsardzību un piesaistīs dievišķās dāvanas un debesu svētību”.
- Bahāullā -

AR PRIEKU

Bahāullā ir izvirzījis dažus no-sacījumus attiecībā uz Dieva Tiesības maksāšanu. Hukukullā atšķiras no jebkāda veida nodokļu aplikšanas, tā ir mīlestības izpausme starp cilvēku un viņa Radītāju – izpausme, kurai jārodas brīvprātīgi un kas
dara cilvēku laimīgu un starojošu.

„Tādēļ, ja kāds ar vislielāko prieku un līksmi, nē – pat ar neatlaidību – vēlas piedalīties šajā svētībā, tad tu vari to pie-ņemt. Citādi pieņemšana nav atļauta”.
- Bahāullā -

GARĪGS RISINĀJUMS EKONOMISKĀM PROBLĒMĀM

Jo vairāk šis likums tiks ieviests Bahājiešu dzīvē, jo skaidrāk visi pamanīs, ka ārkārtējas bagātības un nabadzības galējības izzudīs. Šis ievērojamais likums kļūs par jaunās pasaules ekonomikas balstu, kurā resursi tiks nodoti Ticības galvenajai pārvaldei brīvprātīgi, ar prieku un mīlestību, un šie resursi tiks novirzīti tur, kur visvairāk nepieciešami.

KĀDIEM MĒRĶIEM IZMANTO NAUDU?

Līdzekļi, kas samaksāti kā Hukukullā, tiek izmantoti mācīšanai un sludināšanai, humanitāriem mērķiem, institūciju izveidei, attīstībai un pašreizējo maksājumu segšanai, lūgšanas tempļu un svētvietu būvniecībai, uzturēšanai un atjaunošanai.

LIKUMA PRAKTISKĀ PIEMĒROŠANA

Huqúq = Tiesība
u’lláh = Dieva
Huqúqu’lláh = Dieva Tiesība
latviski izrunā = Hukukullā

Bahāullā ir atklājis šo likumu Vissvētākajā grāmatā – Kitab-i-Agdas:

„Ja cilvēks iegūst simts miskalus zelta, no tā deviņpadsmit mis-kali pieder Dievam, zemes un debesu Radītājam”.
- Bahāullā -

Hukukullā ir noteikts 19 % apmērā no personas uzkrājuma.

„Visaugstākā Spalva ir pavēlējusi, ka Hukukullā ir jāmaksā par deviņpadsmit miskaliem zelta. Tas ir, Hukuk ir maksājams no naudas summas šādā apmērā”.
- Bahāullā -

Miskals [mithgál] ir svara mērvienība Persijā. 19 miskali atbilst aptuveni 69,191 gramiem zelta. Zelta cena katru dienu svārstās, bet to var uzzināt no laikrakstiem vai bankā. Tātad, ja bahājietim pēc visu ne-pieciešamo tēriņu nomaksas paliek uzkrājums, kas līdzvērtīgs 19 miskaliem zelta, tad 19 procenti no šīs summas pieder Dievam un tā ir jānomaksā kā Hukukullā.



Katram cilvēkam pašam ir jāizlemj tas, ko viņš uzskata par nepieciešamajiem izdevumiem. Rakstos ir minēti daži tēriņu veidi, kā, piemēram, nepieciešamie izdevumi mājoklim, mēbelēm, saimniecības priekšmetiem, iztikas līdzekļi, darba instrumenti.
Lai arī nav pienākuma maksāt tiem, kuriem nav uzkrājuma vismaz 19 miskalus zelta vērtībā, šiem cilvēkiem ir atļauts dalīties likuma svētībā un dāvanās, maksājot Dieva Tiesību tādā apmērā, kādā viņi to vēlas un var atļauties.

„..lai arī šīs niecīgās summas nav vērts pieminēt, tās ir iepriecinošas, jo ziedotāji piedāvā tās Dieva dēļ. Ja ziedojums būtu tikai viens grauds, tas tiktu uzskatīts par visu pasaules ražu slavas kroni.”
- Bahāullā -

KONFIDENCIALITĀTE

Dieva Tiesības maksājumi tiek turēti pilnīgi konfidenciāli. Maksātāja vārds tiks nosūtīts tikai Hukukullā Pārvaldei Haifā.

KĀ MAKSĀT?

Hukukullā maksājumi ir jāsūta ar Hukukullā pārstāvja starpniecību. Pilnīgi visa summa tiks nosūtīta Hukukullā Pār-valdei Haifā. Pārstāvja pienākums ir turēt kārtīgu rēķinu uzskaiti. Maksātājam vienmēr jāsaņem kvīts par samaksāto summu.

KAD JĀMAKSĀ HUKUKULLĀ?

Katram cilvēkam pašam ir jāizlemj, kad un cik bieži viņš vēlas maksāt Dieva Tiesību. Tiesa gan Svētajos Rakstos ir minēti gadskārtējie maksājumi.

KAS PĀRVALDA HUKUK MAKSĀJUMUS?

Visa autoritāte par fondu pieder Vispasaules Taisnīguma Namam. Tādējādi Dieva Tiesība savieno cilvēku tieši ar ticības centru.

LŪGŠANAS

Daudzināts esi Tu, ak visas radības Kungs, Viens un Vienīgais, pie Kura visām lietām ir jāvēršas. Ar savu iekšējo un ārējo balsi es apliecinu, ka Tu esi parādījis un atklājis Sevi, nosūtījis Savas zīmes un pasludinājis Savas liecības. Es apliecinu Tavu pašpietiekamību no visa, izņemot Tevi pašu, un Tavu svētumu pār visām zemes lietām. Es lūdzu Tevi pie Tavas Lietas pārpasaulīgās slavas un Tava Vārda visaugstākā spēka, dod apstiprinājumu viņam, kurš ilgojas sniegt to, ko Tu viņam esi noteicis Savā Grāmatā, un ievērot to, kas izplatīs Tavas pieņemšanas aromātu. Patiesi, Tu esi Visvarenais, Visžēlīgais, Vispiedodošais, Visdāsnais.
- Bahāullā -

Slavēts esi Tu, ak mans līdzjūtīgais Kungs!
Es lūdzu Tevi pie Tavu svēto uzrunu bangojošā okeāna un pie Tavas vis-augstās suverenitātes daudzajām zīmēm, un pie Tava Dievišķuma pārliecinošajiem apliecinājumiem, un pie apslēptajām mistērijām, kas guļ paslēptas Tavās zināšanās, dāvā man Tavu vēlību kalpot Tev un Taviem izredzētajiem, un ļauj man paklausīgi sniegt Tavu Hukuku, ko Tu esi noteicis Savā Grāmatā.
Es esmu tas, ak mans Kungs, kas savu mīlestību ir raidījis uz Tavu slavas valstību un stingri satvēris Tava dāsnuma vīli. Ak, Tu, visas radības Kungs un vārdu valstības Valdnieks, es ļoti lūdzu Tevi neliedz man lietas, kas pieder Tev, un neatsaki man to, ko Tu esi noteicis Saviem izredzētajiem.
Es lūdzu Tevi, ak visu vārdu Kungs un debesu Radītājs, ar Tavu spēcinošo vēlību palīdzi man būt nelokāmam Tavā Lietā, lai mani nedz pasaules niecības nevarētu aizsegt kā ar plīvuru, nedz aizkavētu to ļaunprāšu nevaldāmie nemieri, kuri ir sacēlušies, lai Tavās dienās nomaldinātu no ceļa Tavu tautu. Lem man, ak, manas sirds Ilgojums, šīs un nākamās pasaules labumu. Patiesi, Tev ir vara darīt, kā Tu vēlies. Nav cita Dieva bez Tevis, Vienmēr Piedodošā, Visdāsnā.

- Bahāullā -



Ja Jūs vēlaties vairāk uzzināt par Hukukullā vai veikt Hukukullā maksājumu, lūdzu, personiski sazinieties ar Hukukullā pārstāvi Latvijā vai izmantojiet elektronisko pastu info@bahai.lv